Haber

EYT’liler merakla bekliyordu! Bakan Bilgin, 1999’dan önce stajyerlik ve çıraklık yapanlara kapıları kapattı

Emeklilikte Yaşa Takılan ve bu nedenle şimdi emekli olamamış vatandaşların merakla beklediği süreçte sona yaklaşılıyor. Bahisle ilgili merakları giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanlığın çalışmalarının devam ettiğini belirtip “Şu anda Vedat Bey ekibiyle birlikte çalışmalarını devam ettiriyor.Önümüzdeki ay ve yeni yıl EYT ile asgari ücretin arka arkaya açıklandığı aylar olacak. Buralardaki ücret politikası da ne durumdaysa bunları da açıklayacağız. Bunlardan en önemlisi asgari ücretin yeniden tespiti çalışması olacak. Bu çalışmayla birlikte gerek sözleşmeliler gerek EYT, yani biz 2023’e bunları açıklayarak girmiş olacağız.” demişti.

MERAK EDİLEN SORU BAKAN’A YÖNELTİLDİ

TBMM’de Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise EYT düzenlemesine ilişkin merak edilenleri anlattı. Bilgin, EYT kapsamına alınacak kişilerin ilk sigortalılık başlangıcının 8 Eylül 1999 ve öncesi olması gerektiğini söyledi. 1,5 milyon kişinin bu kapsama gireceğini açıklayan Bilgin, HDP’li Garo Paylan’ın “1999’dan evvel stajyerlik ve çıraklık yapanları başlangıç tarihi olarak sayacak mısınız?” sorusunu yanıtladı.

“STAJYERLER ÇALIŞAN DEĞİL, ÖĞRENCİDİR”

Paylan’ın sorusunu yazılı bir şekilde aydınlatan Bakan Bilgin, “Mesleki eğitim; kamu ve özel bölüme ilişkin kurum, kuruluş ve iş yerleri ile mesleksel ve teknik eğitim okul ve kurumlarındaki eğitim ve tahsili kapsamaktadır. İşletmelerde mesleksel eğitimin emeli, öğrencinin iş hayatına dahil olması değil eğitiminin bir modülü olarak eğitim gördüğü mesleği uygulama ile öğrenmesidir. Diğer bir tabir ile bunlar bildiğimiz manada bir çalışan değil öğrencidirler” dedi.

“İŞE GİRİŞ TARİHİ OLARAK KABUL EDİLMESİ KANUNEN İMKANSIZ”

Bilgin, açıklamalarına şu ifadelerle devam etti: “Dolayısıyla çıraklık ve stajyerlikte geçen müddetler malullük yaşlılık ve vefat sigortası kapsamında bulunmadığından kelam konusu sürelerdeki işe başlama tarihinin, aylığa hak kazanmada birinci işe giriş tarihi olarak kabul edilmesine kanunen imkân bulunmamaktadır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu