Yaşam

Abdülhak Şinasi Hisar’ın ölümünün 59. yıl dönümü

ensonhaber.com

Abdülhak Şinasi’nin babası, devrinin özel hikâye yazarlarından Mahmud Celaleddin Bey’dir ve oğlunun kültürlü bir edebiyatçı olmasını istemiştir. Bu nedenle oğluna Şinasi ve hayran olduğu Abdülhak Hamid’in isimlerinin bir sentezi olan “Abdülhak Şinasi” adını verdi. Abdülhak Şinasi de babasının istediği gibi kültürlü bir edebiyatçı oldu.

Bugün bu özel insanın ölüm yıldönümü. Kendisini ve eserlerini anlatan bilgilerle anıyoruz…

Abdülhak Şinasi’nin çocukluğu Rumelihisarı, Büyükada ve Çamlıca’da geçti. Anne babalarına göre dedeleri, Osmanlı bürokrasisinde ve askeri sınıfında seçkin mevkilerde bulunan kültürlü kişilerdi.

1898’de Galatasaray Sultanisi’ne girdi. 1905’te Sultani’den ayrılarak ailesine haber vermeden Paris’e gitti. Paris’te Prens Sabahattin, Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Dilek Bey ve Dr. Nihat Reşat Belger ile sık sık görüşerek dostluklarını pekiştirdi.

II. Meşrutiyet’in ilanından (1908) sonra Türkiye’ye döndü. Döndükten sonra Osmanlı Bankası’nda, Fransız ve Alman şirketlerinde çalıştı. 1981 yılından sonra Ankara’ya yerleşerek Dışişleri Bakanlığı’nda görev aldı.

Edebiyata Mütareke yıllarında Dergah ve Yarın dergilerinde yazdığı şiirler, kitap tanıtım ve eleştiri yazılarıyla başladı. 1921 yılında İleri ve Medeniyet gazetelerinde yazdığı yazılarla dikkatleri üzerine çekti.

Önemli yazarları örnek aldı.

7Ağaç, Varlık, İdeal ve Türk Yurdu dergileri ile Milliyet, Hakimiyet-i Nationala ve Dünya gazetelerinde yazılar yazdı. Cumhuriyet dönemi yazarlarından biri olmasına rağmen dil ve anlatım açısından Meşrutiyet kuşağına sadık kalmıştır. Bütün eserleri hafızaya dayanıyordu. Romanlarında Maurice Barres, Anatole France ve Marcel Proust gibi yazarları taklit etmiştir.

Abdulhak Şinasi Hisar öldü

En değerli eseri Fahim Beyefendi ve Biz CHP Öykü ve Roman Ödülü’nde üçüncülük kazanmış ve daha sonra Almanca’ya çevrilmiştir. 1954-1957 yılları arasında Türk Yurdu dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 3 Mayıs 1963’te Cihangir’deki evinde beyin kanaması geçirerek öldü.

Selim İleri, ölümünden çok sonra Abdülhak Şinasi Hisar: Seçmeler kitabını derledi. Geçmiş Zaman Edipleri ve Kelime Kavgası: Edebiyat ve Roman Üzerine adlı iki kitabı daha vardır. Emre Arati, Boğaziçi Mehtaplarından esinlenerek aynı isimde bir keman konçertosu besteledi.

Geçmiş Zaman Anekdotları

Bu kitap ne bir roman ne de bir öykü kitabı. Türk Edebiyatına özel bir ilaç; Bir nevi tarih antolojisi gibi.

Bu kitapta pahalı usta Abdülhak Şinasi’nin çocukluğuna, gençliğine, gördüğü ve duyduğu tüm tarihi olaylara dair değerlendirmelerini okuyacaksınız. Beş-on satırlık fıkralarla Sultan Selim’den Meşrutiyet’e kadar pek çok ilginç anıyı keşfedeceksiniz… Tüm eserlerinde mizaha sıklıkla yer veren Abdülhak Şinasi’nin kaleminden keyifle yararlanın…

Kitap sayfası için iletişim:

[email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu