Ekonomi

ISO imalat PMI, Aralık 2021’den bu yana en yüksek seviyede

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve en güvenli referans olarak kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Mart 2023 dönemi anketi sonuçları açıklandı. ilan edildi. 50,0 eşik değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamların departmanda iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, Şubat ayında 50,1 olan manşet PMI, Mart ayında 50,9’a yükselerek bölümün çalışma koşullarında ölçülü bir iyileşmeye işaret ediyor. üretim bölümü bir önceki aya göre. Çalışma koşullarındaki güçlenme, Aralık 2021’den bu yana en yüksek seviye oldu.

Mart ayında üretimin ve yeni siparişlerin yeniden artmaya başlaması sektörün genel durumundaki iyileşmede belirleyici oldu. İmalat sanayi üretimi son 16 ayda ilk kez arttı. Bazı anket katılımcıları Şubat depremi nedeniyle yaşanan aksaklıklarla rekabet etmeye devam ederken, bazıları yeniden üretime başladıklarını bildirdi. Öte yandan, etkilenen bölgelerdeki yeniden yapılanma çalışmaları, bazı şirketlerin üretimi artırmasını sağladı.

1,5 yıl sonra yeni siparişlerde bir ilk

Mart ayındaki güçlü toparlanma ile yeni siparişler son bir buçuk yılda ilk kez artmaya başladı. Örneğin son bir yılda ilk kez artan yeni ihracat siparişlerinde bir gelişme gözlendi. Üretim ihtiyacındaki artışa rağmen hem depremin hem de yeni çıkarılan erken emeklilik yasasının etkisiyle istihdam son beş ayda ilk kez azaldı. Üreticiler, yeni siparişlerin akışını yönetme ve birikmiş işler üzerinde çalışma becerilerini sürdürdüler. Ancak son 13 ayın en düşük seviyesinde olan birikmiş işlerdeki düşüş, bölüm içinde kapasite baskılarının oluşmaya başladığına işaret ediyor.

Mart ayında hem girdi maliyetleri hem de nihai mamul fiyatları, hammadde maliyetleri, fiyat artışları ve kur gelişmelerine bağlı olarak hızlı yükselişini sürdürdü. Ancak her ikisinde de enflasyon oranları Şubat ayına göre daha düşüktü. Bire bir dönemde tedarik zinciri aksamalarında da hafifleme belirtileri görüldü. Teslimat süreleri üst üste üçüncü ay arttı, ancak tedarikçi performansındaki bozulma, deprem kaynaklı gecikmelerin azalması nedeniyle daha ölçülü oldu.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketi verilerini değerlendiren S&P Global Market Intelligence Ekonomi Müdürü Andrew Harker, şunları söyledi:
Şubat ayında yaşanan depremin etkilerinin bariz bir şekilde hissedilmesinin ardından Mart ayında Türk imalat sanayi üretiminin yeniden büyümeye başlaması sevindirici bir gelişme oldu. Sarsıntı hala şirketleri etkilemekle birlikte, inşaat çalışmalarının başlaması genel olarak büyümeye geçişi destekledi. Yeni siparişlerin toparlanmasıyla birlikte, firmaların yaklaşık bir yıldır karşı karşıya olduğu görece zayıf koşulların sona ereceğini umuyoruz” dedi.

Takip edilen 10 segmentten beşi yeniden büyümeye başladı

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI Mart ayı raporuna göre anket kapsamında takip edilen 10 şubeden altısı üretimlerini artırırken, beş şube Şubat ayındaki yavaşlamanın ardından yeniden büyümeye başladı. Bu beş bölüm, dokuma, ağaç ve kağıt işleri, makine ve metal işleri, elektrik ve elektronik işleri, kara ve deniz araçları idi. En güçlü artış ise son üç ayda ilk kez büyüme kaydeden dokuma segmentinde yaşandı. Öte yandan, üretimin yavaşlamaya devam ettiği bölümlerde bile düşüşler bir önceki etüt döngüsüne göre yavaşladı. En belirgin düşüş gıda işleri faslında yaşandı.

Mart ayında 10 bölümün sadece dördünde yeni siparişlerdeki artış, talepteki gelişmelerin üretimdeki kadar olumlu olmadığına işaret ediyor. Yeni siparişlerde en hızlı düzleşme kara ve deniz araçlarında yaşandı. Ağustos 2021’den bu yana en yüksek olan bu artış, üretim, istihdam, satın alma faaliyetlerinde ve stoklarda da artışa neden oldu.
Yeni siparişlerde en sert yavaşlama, son dört ayda ilk kez gerileyen kimya, plastik ve kauçuk eşya grubunda kaydedildi.

Kara ve deniz araçları segmentinde yaşanan talep iyileşmesinin sağladığı fiyatlama gücünün de etkisiyle son yedi ayın en hızlı fiyat artışı yapılan çalışmalarda gerçekleşti. Kara ve deniz araçları dışında eser fiyatlarında son enflasyonun hızlandığı tek segment giyim ve deri eşya oldu.

Girdi maliyetleri enflasyonu Mart ayında şubelerin çoğunda yavaşladı. Girdi fiyatlarında en belirgin artış makine ve metal işlerinde yaşanırken, en ölçülü artış kimya, plastik ve kauçuk sektörlerinde kaydedildi. Tedarik zincirlerinin gelişme belirtileri gösterdiği geçen ay, ana metaller ve tekstiller için teslimat süreleri kısalırken, diğer birçok parçadaki gecikmeler Şubat ayına göre daha hafifti.

haber-alasehir.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu