Haber

3 büyük depremin görüldüğü 5 bin yıllık tarihi mahallede tek bir taş bile düşmedi.

3 büyük deprem yaşayan 5 bin yıllık tarihi mahallede tek bir taş bile düşmedi.

ELAZIĞ – Son 3 yılda 3’ü 6’dan fazla deprem gören Elazığ’ın 5 bin yıllık Harput Mahallesi’nde tek taş düşmedi.

UNESCO geçici miras listesinde yer alan Elazığ’ın 5 bin yıllık tarihi Harput Mahallesi, yapıldığı günden bu yana birçok deprem yaşadı. 2020 yılında Elazığ’da 6.8, Kahramanmaraş’ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle yakından hissedilen tarihi mahallede bilinmeyenlerin yanı sıra tek bir hasara rastlanmadı. Eğimli minare, Harput Kalesi ve diğer tarihi han, hamam ve köşklerin Pisa Kulesi’nden daha eğimli olduğu kanıtlanmıştır, depremlerde tek bir taş düşmemiştir. 1200 rakımlı mahallede tarihi yapıların yanı sıra alışılagelmiş yapılara da zarar verilmemiş olması görenleri hayrete düşürdü.

Harput Mahalle Muhtarı Zülküf Demirpolar, mahallede hiçbir binanın hasar görmediğini belirterek, “Tarihi bir beldedeyiz. Burada atalarımız yaşamış. Elazığ şehir merkezinde art arda iki depremde çok sayıda bina hasar gördü ve yıkıldı. Bunlar canımızı yaktı. Bizde ama Harput’ta tarihi binalarda taş bile kıpırdamadı Harput’un Anguzu atalarına kadar yapılabilir Atalarımız neden burada yaşamışlar Etüt yapılması gerekiyor Harput lütfen yapılaşmaya açılsın Elazığ tarım bölgesi. Meclislere ve belediye başkanımıza büyük görev düşüyor.Neden bizim reislerimiz Harput’ta?Yaşadılar mı bakalım Elazığ’ı keşfetmediler mi?Atalarımız dedelerimiz burayı görmediler mi?Eğri minaremiz var. tarihi cami. Bana göre Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun mührü olan bir camidir. Tarihi eserde ve evde yoktur” dedi.

Vatandaşlardan Muhammet Saki Aslan, “Harput Kalesi’ne depremler sonucu bir şey olmadı. Diğer tarihi yapılarda bir şey yok. O dönemde yapılan yapıların bu kadar sağlam olması gerçekten farklı. Merkezde bina yıkıldı ama burada rastgele bir hasar bile yok. Zamanında. Burada çok iyi iş çıkardılar” dedi.

haberresadiye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Karapürçek Evden Eve Nakliyat
Tv Tamiri
Başa dön tuşu