Haber

Yozgat’ta Bitkin Düşen Kraliyet Kartalı Tedavi Edildi

SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat Göç sırasında tükenen nesli tükenmekte olan Şah kartalını vatandaşlar bularak Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şube Müdürlüğü’ne teslim etti. Şube Müdürü Cihan Eğilmez, uzun bir aradan sonra ilk kez görülen Kraliyet Kartalı’nın tedavi ve bakımlarının sürdüğünü belirterek, “Serbest bırakılmaya hazır olması durumunda tekrar doğaya salınacak. Çip” dedi. yayınlanmadan önce eklenecek ve takip edilecektir.”

YozgatBeynam Ormanı, Meriç Deltası, Ilgaz Dağları, Eskişehir Türkmen Baba Dağları’nda yaşadığı bilinen ‘Şah kartalı’nın yanı sıra halk arasında ‘Anadolu kartalı’ veya ‘Anadolu kartalı’ da bulunmaktadır. YozgatAynı zamanda ‘kartal’ olarak da adlandırılır. YozgatEn son 2009 yılında görülen kraliyet kartalı, uzun bir aradan sonra göç ederken yoruldu ve Yozgat ‘nin Sorgun ilçesine bağlı Taşpınar köyüne indiğinde tekrar görüldü. Nesli tehlike altında olan türler arasında yer alan şah kartalının 1970 ve öncesinde daha sık görüldüğü kaydedildi. Zamanla sayıları azalan kral kartalın, yuvalarını genellikle yaşlı ve uzun ağaçların tepelerine yaptığı, ülkemizde yaşlı ve uzun ağaçların sayısı azaldıkça yuva yapamaz hale geldiği bildirildi. .

“ÇIP ÇIKMADAN ÖNCE TAKILACAK VE TAKİP EDİLECEK”

Yozgat 1999 yılında Sorgun ilçesine bağlı Taşpınar köyünde yorgun köylüler tarafından bulunan kartalı ihbar üzerine teslim alan Yozgat DKMP Şube Müdürlüğü ekipleri, önce sağlık açısından inceledi, ardından yapılan inceleme sonucunda şah kartalı olduğunu belirledi. muayeneler. Yozgat DKMP Şube Müdürü Cihan Eğilmez, uzun bir aradan sonra Yozgat’ta yeniden görülen Şah kartalı hakkında şunları söyledi:

“Yozgat ili Sorgun ilçesine bağlı Taşpınar köyünde vatandaşlarımızın bulduğu bitkin kartal tarafımıza bildirilmiş olup, gruplarımız tarafından yapılan incelemeler sonucunda şah kartalı olduğu tespit edilmiştir. Erişkin erkek bireyimiz Uzun yıllardır Yozgat’ta görülmeyen şah kartalı şahsın hafif rahatsızlıklar geçirerek göç sırasında bitkin düştüğü ve ilimize döndüğü bildirildi. “Şu anda tahliyeye hazır hale getirilmesi için tedavi ve bakım çalışmalarını yapıyoruz. Serbest bırakılmaya hazır olması durumunda tekrar doğaya salınacak. Piyasaya sürülmeden önce bir çip yerleştirilecek ve izlenecek.”

“Bir Hafta İçinde Doğaya Bırakılacak”

Kartalın sağlık durumunu kontrol eden Veteriner Hekim Harun Meriç, hayvanın sağlık durumu hakkında şöyle konuştu:

“Kral kartalı biraz zayıf, en az iki gün önce müdürlüğümüze getirildi, bir sorun yok. Boyunda sorun var diye geldi ama röntgende bir şey çıkmadı, hayvan çok zayıf.” Bu nedenle orman müdürlüğümüz tarafından birkaç gün takip edilecek. Beslenme şart. Yapacak başka bir şey yok. Bir hafta içerisinde doğaya salınacak. Üzerinde bir sürü tik var, gördük bazılarını aldık. Bundan sonra sürecin takipçisi olacağız.”

Kaynak: ANKA / Yeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Karapürçek Evden Eve Nakliyat
Tv Tamiri
Başa dön tuşu