Yaşam

Ümit Akçay’dan ‘Krizin Gölgesinde En Uzun Beş Yıl’

Ekonomist ve Gazete Duvar yazarı Ümit Akçay’ın ‘Krizin Gölgesinde En Uzun Beş Yıl’ kitabı, Doğan Kitap tarafından yayımlandı. ‘Krizin Gölgesinde En Uzun Beş Yıl’, 2018-2023 yılları arasında Türkiye ekonomisindeki temel dönüm noktalarını eleştirel siyasal iktisat yaklaşımından hareket ederek değerlendiriyor.

2018-2023 döneminde ekonomi politikasını belirleyen dinamiklerin neler olduğu, kitabın ana araştırma sorusunu oluşturuyor. Ümit Akçay, bu kitapta eleştirel siyasal iktisat yaklaşımıyla derinlemesine yaptığı analizle, Türkiye’nin son beş yılındaki ekonomik ve siyasi dinamiklere ışık tutmayı amaçlıyor.

‘AKÇAY’IN TESPİTLERİ NEOLİBERALİZMİN YÜZEYSEL ANALİZİNE DÖNÜK ÖRTÜLÜ BİR ELEŞTİRİ İÇERİYOR’

Prof. Dr. Korkut Boratav kitapla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Ümit Akçay, Türkiye’de neoliberalizmi eleştirel olarak inceleyen iktisatçıların ön saflarında yer almaktadır. Dünya ekonomisini yakından izlemesi, Türkiye analizini teorik ve karşılaştırmalı çerçevelere oturtmaktadır. Bu kitap, bu analizi Türkiye’nin 2018-2023 yıllarına taşıyor. “Krizin gölgesinde geçen” bu dönemde izlenen iktisat politikalarına odaklanıyor.

Saray iktidarının sınıfsal bağlantıları Türkiye’de tartışılmaktadır. Akçay, bu tartışmaya ışık tutacak bir döküm önermekte; sermaye gruplarının son beş yılda politika virajlarını etkileme ve onlardan etkilenme biçimlerini titizlikle araştırmaktadır. Bu tabloda halk sınıfları pasif görünümdedir; ama seçim dönemeçleri, bu çaresiz konumu değiştiren dinamikleri hayata geçirmiştir.

Akçay’ın Türkiye’ye ilişkin bu tespitleri neoliberalizmin yüzeysel, kaderci, katı analizine dönük örtülü bir eleştiri de içermektedir.

AKP’nin yirmi yılı aşkın iktidarı, Türkiye ekonomisinin bağımlı gelişme modelini yoğunlaştırmıştır. Ümit Akçay’ın çalışması, bu modelden köklü bir dönüşümle çıkışın gerektiğini vurguluyor; sosyalistleri alternatifler üzerinde tartışmaya davet ediyor. Bu zengin gündemi içeren Krizin Gölgesinde En Uzun Beş Yıl, 21. yüzyıl Türkiye’sinin yakın geleceğine de ışık tutan, önemli, kalıcı bir katkıdır.”

(BÜLTEN)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu