İş

Türk sanayisinde 17 binden fazla robot üretiyor

HANDE BERKTAN

Bölümün küresel pazar büyüklüğünün bu yıl sonunda 70 milyar dolarlık bir hacme ulaşması beklenirken, dünyada artan işçilik maliyetleri ve gelişmekte olan ülkeler arasında yaşanan zorlu rekabet, birçok şirketi endüstriyel robotları kullanmaya yöneltti. verimliliklerini artırmak.

BloombergHT’nin sorularını yanıtlayan Robot Entegratörleri ve Yüksek Teknoloji Sistem Üreticileri Derneği (Roboder) Lideri Murat Racing, ülkemizde üretimde olan 17 binden fazla robot olduğunu söyledi. Önümüzdeki yıllarda bu sayıların hızla artacağını belirten Roboder Leader, “Endüstriyel robot dediğimiz bu teknolojilerin çarpanının en az 5-6 katı robot entegrasyon becerileri ile katma değer elde ederek ülke ekonomilerinde katma değer yaratıyor. Öncelikle kalifiye eleman sorunu olan alanlarda ön plana çıkan robotlar, kaynak işlemlerinde de kullanılmaya başlandı. Daha sonra robotlar yavaş yavaş montaj ve nakliye süreçlerinde ve tekrarlanabilirliği yüksek işlerde yer almaya başladı. Artık gıda kesiminden elektroniğe kadar pek çok alanda robotların kullanıldığı fabrikaları görmek mümkün. Türkiye, başta otomotiv ve ambalaj sektörü olmak üzere birçok segmentte robotik yatırım ekipmanlarının temini için önemli ve dikkat çekici bir tedarik merkezi konumunda. Üretimdeki esnekliğimiz, yaratıcılığımız ve bu konularda sunduğumuz çözümler, küresel bazda yüksek kapasiteli yatırım limiti arzı konusunda Türkiye’yi daha yukarılara taşıyacaktır.”

Roboder Leader, Endüstri 4.0 dönüşümünde izlenecek yol haritasına ilişkin olarak, “Endüstrinin dönüşümünde kullanılan sistemlerin ve son teknolojinin geliştirilmesinin doğru orantılı olduğunu söyleyebiliriz. Yatırım kararı alırken en değerli önceliğimiz rekabetçi bir iş ortaya çıkarmak ise, tasarladığımız sistemler rutin ve tekrar eden birçok işin neredeyse hatasız yapılmasını gerektirir. Devlet tabanlarının artık her türlü yatırıma eşit olarak uygulanması bize daha mantıklı geliyor ama asıl kayma yüksek katma pahalı işlere ve yüksek teknoloji yatırımı ile yapılabilecek rekabetçi işlere kayıyor. Bu durumda devletin zorlaması dışında kapitalistlerin gelecek öngörüsü de değerlidir.” açıklama yaptı.

Roboder Leader, “Fabrikalar ve çeşitli endüstriler, rekabetçi üretim için hammaddelere erişimi, ardından uygun bir süreç bilgisi ve ölçek ekonomisi ile kaliteli üretim elde etmek için yüksek hacimli üretimi birleştirmelidir. Hammaddeye erişimi olan ve işini yeterince bilen birinin üretim hacmini maksimize etmesinde endüstriyel robotlar çok yardımcı olacak gibi görünüyor. Türkiye’nin uluslararası arenadaki en değerli sektör fuarlarından biri olan Win Eurasia’da bu tür teknolojileri görmek mümkün olacak. Robotlar ve emekçi, insan ve işçi üzerinden işgücü ile ilgili gerçeği ne kadar çok kavrayabilirse, mesai kavramına sahip olmayan, durmayan ve yorulmayan robotlar üretime devam edebilir. Planlı bakım dışında fazla bir şeye ihtiyaç duymadan üretimi en az üç kat, muhtemelen daha fazla artırdığınızda fiyatlarınız düşer, kaliteniz yükselir ve düşük üretim maliyetlerinizi rekabet ederken kullanabilirsiniz.” tamamlanmış.

habercal.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu