Ekonomi

TKBB’nin yeni başkanı İlker Backkaya oldu

Katılım finans kuruluşlarının çatı kuruluşu olan Türkiye İştirak Bankalar Birliği’nin (TKBB) 22. Olağan Genel Kurulu, TKBB merkezinde gerçekleştirildi.

TKBB’den yapılan açıklamaya göre, üye iştirak mali kuruluş temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen genel kurulda, iştirak mali kuruluşların ve Türkiye ekonomisinin mevcut durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Türkiye ekonomisinin geleceğine ilişkin öngörülerin de ele alındığı genel kurulda, 11 ili etkileyen depremlerin etkileri de masaya yatırıldı.

Genel kurulda yapılan seçimle Vakıf İştirakleri Genel Müdürü Osman Çelik, TKBB Başkanlığı görevini Gayrimenkul İştirakleri Genel Müdürü İlker Backkaya’ya devretti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TKBB Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çelik, üye katılım finans kuruluşlarının da TKBB olarak sektörün gelişimini ve rekabet gücünü artırma yönünde önemli adımlar attıkları 2022 yılında başarılı bir finansal performans sergilediklerini kaydetti.

2022 yılsonu itibarıyla toplanan fonların yüzde 60,14 artarak 891.066 milyar TL’ye, fonların ise yüzde 74,3 artarak 643.814 milyar TL’ye ulaştığını belirten Çelik, “Net kârlılıkta yüzde 443, yüzde 65,6 artış aktif büyüklüğünde yüzde 1.187.613 artış Bu finansal sonuçlarla birlikte bankacılıktan aldığımız pay yüzde 8,4’e ulaştı Sektör olarak finansal erişimi ve kapsayıcılığı artırmaya yönelik adımlar atarken, ihtiyaç duyulan ürün ve hizmetleri çeşitlendirme konusunda da önemli adımlar attık. katılım finansmanı ilke ve standartları ile müşterilerimiz tarafından sağlanmaktadır.Sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme anlayışımızla 2023 yılında da ülke ekonomimize önemli katkılar sağlayacağımıza inanıyorum.” ifadeleri kullandı.

2022 yılında dijital atağı başlatan yan finans kuruluşlarının hem Türkiye’de hem de dünyada ekosistemde değerli gelişmeler kaydettiğini belirten Çelik, şunları kaydetti:

“2022 yılı sonunda yayınlanan Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ve Hizmet Modeli Bankacılığına İlişkin Yönetmelik ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından 2 yeni dijital finans kuruluşu olan Hayat Finans Katılım ve TOM İştirak Bankası yetkilendirilmiştir. Dijital iştirakimiz finansal kurumları da ekosisteme girdi.2023 yılında pazar payımızı yüzde 10,6’ya çıkarmayı hedefliyoruz.Geçen yıl itibarıyla toplam şube sayımız yüzde 5,2 artarak 1.379’a ulaştı.Yine geçen yıl çalışan sayımız 4,2 arttı. yüzde 17 bin 868.

Bankacılık sektöründe şube sayısındaki payımız yüzde 12,5’e ulaşırken çalışan sayısındaki payımız yüzde 8,7’ye yükseldi. Böylece 2022 yılında finansal performansta bankacılık şubesinin üzerinde bir büyüme gerçekleştirirken, ülkemiz ekonomisine finansman ve istihdam katkısı sağladık. Teknoloji odaklı finansal analiz, iştirak finansmanında son yıllarda bir zorunluluk haline gelmiştir. 2022 yılının prestijiyle birlikte iştirak finansal kuruluşlardaki aktif dijital bankacılık müşteri sayısı 4,7 milyonu aşarken, dijitalde gerçekleştirilen işlem hacmi ise 2,9 trilyon TL oldu. Bu büyüme, yeni iştirak tabanlı dijital finans kurumlarımızın tam olarak dahil edilmesiyle ivme kazanacak.”

“Ekonominin ivme kazanmasına katkı sağladık”

Osman Çelik, Rusya-Ukrayna savaşının ardından toparlanma sürecinde olan küresel ekonomik konjonktüre rağmen elde edilen başarının, Türkiye ekonomisinin dayanıklılığını bir kez daha gösterdiğini belirtti. Çaba göstererek gerekli aksiyonları almaya devam ediyoruz. Ekonomik görünüme baktığımızda reel kesimi desteklemek için hayata geçirilen teşvik ve destek paketleriyle ekonominin ivme kazanmasına katkı sağladık.” değerlendirmesini yaptı.

Başta savunma sanayi olmak üzere yerli üretim ve ihracatı destekleme kararlılığında stratejik sektörlere destek sağladıklarını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

“Öte yandan Karadeniz’deki yüksek doğal gaz rezervi ve Şırnak’taki petrol rezervi ekonomik açıdan değerli ve dışa bağımlılığımızı azaltması açısından 2023 yılı için sevindirici bir haber. Katılımcı finans kuruluşları ekonomik tabanlarını artırmaya devam edecekler. Özellikle bu süreçte KOBİ’ler başta olmak üzere ülkemize değer katan, ihracata yönelik, ithal ikameci ürünlerin en önemli destekçisi katılım finans kuruluşları olacaktır. iştirak finansmanı esaslarına göre iş ve süreçlere kefalet takviyesi yapmak Finans Kefalet AŞ’nin kuruluş işlemleri tamamlanmıştır.

Katılım finans sektörü müşterileri, üretim, ticaret ve ihracat için ihtiyaç duydukları teminata kefalet mekanizması ile ulaşma sorununa çözüm bulacaktır. Şirketimiz, özellikle KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu finansmana erişimi kolaylaştırmanın yanı sıra Hazine’den sağlanacak desteklerle amaç ve stratejisine uygun olarak iştirak finansal kuruluşların reel sektöre katkısını hızlandıracaktır.”

2022 yılının Birliğin faaliyetlerinin her alanda çeşitlendiği ve ivme kazandığı bir yıl olduğunu belirten Çelik, stratejik bir eylem olarak uluslararası kurum ve kuruluşlarla iletişim ağı oluşturmaya öncelik verdiklerini vurguladı.

haberpamukova.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Karapürçek Evden Eve Nakliyat
Tv Tamiri
Başa dön tuşu