Teknoloji

Teknoloji Çağında İlk Yardım!

Dünya İlk Yardım Günü, toplumda farkındalık yaratmak ve ilk yardım uygulamalarını kutlamak ve bu fırsatla topluma ilk yardımın değerini anlatmak amacıyla her yıl Eylül ayının ikinci Cumartesi günü kutlanmaktadır. Bu, kamuoyunun bilinçlendirilmesi ve ilk yardımın desteklenmesi için hoş bir fırsattır. Bu yıl Dünya İlk Yardım Günü, dijital çağda teknolojinin sunduğu fırsatlardan yararlanmak amacıyla düzenleniyor. Dünya İlk Yardım Günü 2023 “Dijital Dünyada İlk Yardım” temasına odaklanılıyor.

 

Teknoloji ve ilk yardım uygulamaları fark yaratıyor!

İlk yardım uygulamalarında teknolojinin kullanımı bugüne kadar birçok alanda uygulanmıştır. Örneğin, Otomatik Harici Defibrilatör cihazı (ani kalp durması durumunda hastaya elektrik şoku – defibrilasyon – uygulamak üzere tasarlanmış bir cihaz) drone aracılığıyla olay yerine yönlendirilerek kullanıcıya merkezden yardımcı olunmakta, acil ultrason uygulamaları ile sahada cep telefonlarına bağlanan problar, akıllı telefon uygulamalarıyla acil alanda triyaj ve triyaj. Teknoloji, müdahale için ön hazırlıklarda kullanılmasından itibaren birçok alanda ilk ve acil yardım uygulamalarında kullanılmaya başlandı.

Son ilk yardım eğitiminde dijital teknoloji araçlarının özellikle pandemi döneminde öğrenme yollarını çeşitlendirme, bilgiyi koruma ve yenileme konusundaki avantajları gösterildi. Dünya İlk Yardım Günü vesilesiyle toplumumuzdaki her bireyin bilmesi gereken temel yaşam desteği uygulamasının hem dijital ortamlarda hem de yüz yüze planlanması, toplumsal gelişimin bir göstergesi olan bu açıdan oldukça değerlidir. Dünya İlk Yardım Günü dolayısıyla toplumsal bilinçlendirme çalışmalarının artacağını umuyorum. Dünya İlk Yardım Günü’nü kutluyorum.

İlk yardım uygulamalarında nelere dikkat edilmelidir?

Hastalarda solunum, dolaşım ve hava yolu olmadığında yapılacak en temel şey temel yaşam desteğidir. İlk yardım uygulayıcısı hastanın tepkisiz olduğunu kabul ettikten sonra kalbin durduğu tespit edilirse göğüs kemiğinin alt yarısının ortasına 30 kez kalp masajı yapılır ve 2 kez ağız solunumu yapılır. Kompresyon dakikada 100-120 kez yapılmalı ve her kompresyonda göğüs en az 5 cm küçülmeli ve 6 cm’yi geçmemelidir. Bu, hastanın bilinci yerine gelinceye veya ambulans gelene kadar devam eder.

Yapılmaması gereken hatalar nelerdir?

Bilinci yerinde olmayan hastaya sıvı içecekler verilmemelidir.

Hastaların solunumunda ve dolaşımında olumsuz bir durum gözlenmiyorsa durumlarının bozulmaması,

Hastalar oturur pozisyona getirilmemelidir. Omuriliğe zarar verebilir.

Kedi veya köpek ısırmalarında öncelikle yaranın sabunlu su ile temizlenmesi gerekir.

İlk yardım görevlisinin sahip olması gereken özellikler nelerdir?

Olay yerleri çoğu zaman insanların telaşlı ve heyecanlı olduğu ortamlardır. Bu durumda ilk yardımcının sakin ve kararlı bir şekilde olayın sorumluluğunu üstlenmesi ve gerekli müdahaleleri yapması gerekmektedir.

İnsan vücudu hakkında temel bilgilere sahip olmak

Önce kendi can güvenliğinizi koruyun

Sakin, kendinden emin ve pratik olmak

Eldeki fırsatları değerlendirebilmek

Olayın anında ve doğru şekilde bildirilmesi (112’nin aranması)

Etrafındaki insanları organize edebilmek ve onlardan faydalanabilmek

İyi iletişim becerilerine sahip olmak

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu