Haber

Şefik Can Uluslararası Mevlana Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı H. Nur Artıran, Türk Edebiyatı Vakfı Söyleşileri’nin konuğu oldu

Şefik Can Uluslararası Mevlana Eğitim ve Kültür Vakfı Lideri H. Parıltı Artıran, Türk Edebiyatı Vakfı Söyleşileri’nin konuğu oldu.

Vakfın Sultanahmet’teki konferans salonunda düzenlenen “Mesnevi Sohbetleri” etkinliğinde konuşan Artıran, Mesnevi’nin yazılmasına vesile olan Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin müridi ve halifesi Hüsameddin Çelebi’nin çok üstün vasıflara sahip olduğunu söyledi.

Hüsameddin Çelebi’nin soyunun Tacülarifin Ebü’l-Vefa’ya dayandığını belirten Artıran, “Ahi Türkoğlu olarak da bilinen Çelebi Hüsameddin Hazretleri’nin dedeleri Urmiye’den Konya’ya yerleşmişler. Babası Ahi Muhammed ise şerifin reisi. Konya ve çevresinde Ahiler Onun için Çelebi Hüsameddin Hazretleri “Ona Ahi Türkoğlu da denirdi.” sözünü kullanmıştır.

Hüsameddin Çelebi’nin hayatı hakkında bilgi veren Artıran, “Çelebi Hüsameddin Hazretleri çocukluğunda babasını kaybetti ancak babasına bağlı olan Ahilik teşkilatı onu çok genç yaşta bile babasının yerine koydu. Çelebi Hüsameddin Hazretleri de Hazreti Mevlana’ya çok küçük yaştan itibaren büyük hürmet göstermiştir.” “Sevgisi ve şefkati vardı, fırsat buldukça Hz. Mevlana’nın medresedeki derslerine ve özel sohbetlerine katılırdı. Gençliğinde tüm Ahi teşkilatı ile birlikte Hz. Mevlana’ya bağlıydı ve Şems’in bereketlerinden nasibini almıştı. -i Tebrizi ve Selahaddin-i Zerkubi.”

Çocukluğundan itibaren çok iyi bir eğitim alan Çelebi Hüsameddin’in dönemin en büyük medreselerinde öğretmenlik yaptığını belirten Artıran, “Hz. Çelebi Hüsameddin’e sevgiler sundum ve ona büyük şükranlarımı sundum.” “Değer kazandırdı.” söz konusu.

Konuşmasında Hz. Mevlana’nın Hüsameddin Çelebi hakkında söylediklerini aktaran Artıran, Mevlana’nın Çelebi hakkında çok güzel sözler söylediğini söyledi.

Artıran, Mesnevi-i Şerif’in nasıl yazılmaya başlandığı hikayesine de değinerek, şöyle konuştu: Hz. Mevlana’nın Mesnevi’ye Çelebi Hüsameddin’in kitabı anlamında Üsaminame adını verdiğini sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Karapürçek Evden Eve Nakliyat
Tv Tamiri
Başa dön tuşu