Haber

İsrail’e yönelik ‘soykırım’ davasına dünyadan tepkiler

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Buyruk Abdullahiyan, Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’ndaki (UAD) başarısını tebrik ederek, savaş suçu faillerinin ve İsrailli yetkililerin adalet önüne çıkarılması gerektiğini belirtti. Abdullahiyan, X sosyal medya platformunda paylaştığı açıklamada, UAD’nin Tel Aviv’e açılan soykırım davasında aldığı geçici tedbir kararını değerlendirdi.

Abdullahian, “Güney Afrika hükümetinin girişimine İran’ın desteğini bir kez daha vurguluyorum.” Gazze’de işlenen suçlardan dolayı İsrailli yetkililerin “dünya kamuoyunun gözünde en nefret edilen kişiler” olduğunu belirten Abdullahiyan, “Filistinlilere yönelik soykırım ve benzeri görülmemiş savaş suçları işlemekten derhal adalet önüne çıkarılmalıdırlar.” Abdullahiyan, tüm ülkeleri ve meslektaşlarını Güney Afrika’nın UAD’deki davasına destek vermeye çağırdı.

‘Güney Afrika’nın Çabalarını Takdir Ediyoruz’

Bağdat yönetimi ‘soykırım’ davasında alınan ihtiyati tedbir kararını memnuniyetle karşıladı. İsrail’e karşı açılan soykırım davasında UAD’nin kararına ilişkin Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yazılı açıklama yapıldı. Söz konusu kararın memnuniyetle karşılandığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bakanlık olarak, insani yardımların ulaşmasını engelleyen ve Filistinli sivillerin hayatlarını tehdit eden düşmanca askeri operasyonların durdurulmasının önemini yineliyoruz. Güney Afrika Cumhuriyeti ve hukuk ekibinin, Mahkeme huzurunda açılan davayı kabul etme yönündeki çabalarını takdir ediyoruz. İşgalci gücün süregelen ihlallerine karşı uluslararası mahkeme.”

HOLLANDA’DAN ‘Kararlara Uyun’ ÇAĞRISI

Hollanda’nın geçici hükümeti, Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’e karşı aldığı ihtiyati tedbirlere uyulması çağrısında bulundu. Hollanda Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, UAD’nin aldığı kararların taraflar için bağlayıcı olduğu belirtildi. Açıklamada, hükümetin UAD kararlarına uyulması yönünde çağrıda bulunduğu ve ikili temaslarda bunu yapacağı belirtildi.

Açıklamada, hükümetin UAD’nin kararına saygı duyduğu ve insani yardım, rehinelerin serbest bırakılması, sivil kayıpların önlenmesi ve uluslararası insancıl hukuka uygun hareket edilmesi mesajını aktarmaya devam edeceği belirtildi.

PETRO: İNSANLIĞIN ZAFERİ SOYKIRIMI DURDURMALIDIR

Uluslararası Adalet Divanı’nın soykırım davasında İsrail’e ilişkin kararına ilişkin Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, “İnsanlığın zaferi, İsrail’in işlediği soykırımı durdurmalıdır.” UAD’nin İsrail aleyhindeki kararını sosyal medya hesabından paylaşan Petro

ALMANYA: TÜM GÜCÜMÜZLE DESTEK OLACAĞIZ

Alman hükümeti, Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’e ilişkin kararının uluslararası hukuk açısından bağlayıcı olduğunu ve İsrail’in buna uyması gerektiğini belirtti. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, yaptığı yazılı açıklamada, UAD’nin davanın esasına ilişkin bir karar vermediğini ancak ihtiyati tedbirlerin alınması talimatını verdiğini belirterek, “Bunlar uluslararası hukuk kapsamında bağlayıcıdır. İsrail’in de bunlara uyması gerekiyor.”

Mahkemenin, İsrail’in Gazze’deki eylemlerinin 7 Ekim olaylarının ardından geldiğini açıkça ortaya koyduğunu kaydeden Baerbock, Hamas’ın da uluslararası insancıl hukuka uyması ve tüm rehineleri serbest bırakması gerektiğini söyledi. Baerbock, “Bunu (rehinelerin serbest bırakılmasını) ve İsrail’in Gazze’ye acilen daha fazla insani yardım girmesine izin vermesi yönündeki (Mahkeme) kararını tüm gücümüzle destekleyeceğiz” dedi.

RUSYA: BEKLENTİLERİN YANLIŞI, GAZZE’DEN ÇEKİLME TALEP EDİLMEMİŞTİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’in Gazze’den çekilmesini talep etmediğini belirterek, “Ancak mahkeme, Gazze’de sivil halkın çektiği acıların boyutunun soykırım sorusunun gündeme getirilmesini haklı çıkardığını kabul etti.” UAD kararlarıyla ilgili olarak İsrail’in Gazze’den çekilmesi yönünde beklentilerin bulunduğunu vurgulayan Zaharova, “Kararlarla, pek çok beklentinin aksine, İsrail’den çatışmaları durdurması ve Gazze Şeridi’nden çekilmesi talep edilmedi.”

Zaharova ise İsrail’in Gazze’deki eylemlerine ilişkin soykırım sorununun meşrulaştırıldığına dikkat çekerek, “Ancak mahkeme Gazze’de sivil halkın çektiği acıların boyutunun soykırım sorununu gündeme getirmeyi haklı kıldığını kabul etti.” “

Kararların, Rusya’nın şiddetin derhal durdurulması yönündeki tutumunun geçerliliğini bir kez daha teyit ettiğini belirten Zaharova, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından gerekli adımların atılacağına ve diplomatik çabaların evrensel bir düzeye döndürüleceğine olan inancımızı sürdürüyoruz” dedi. Ortadoğu’da çözümün uluslararası, hukuki dayanağıdır.” ” belirtti.

İRLANDA: HOŞ GELDİNİZ

İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin ise yazılı açıklamasında, “Mahkemenin nihai ve bağlayıcı kararlarını memnuniyetle karşılıyorum. Bunlar, İrlanda’nın çatışmanın başlangıcından bu yana her zaman talep ettiği tedbirlerdir.”

MAHKEME KARARI

Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023’te İsrail’in 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açtı. Güney Afrika, Gazze’deki durumun aciliyeti nedeniyle UAD’den ihtiyati tedbir kararı almasını istemiş ve tedbir talebine ilişkin duruşmalar 11-12 Ocak’ta Lahey’deki Barış Sarayı’nda yapılmıştı.

Mahkeme, 26 Ocak’ta açıklanan ihtiyati kararlarda, İsrail’in Soykırım Sözleşmesi’nin 2. maddesinde tanımlanan eylemlerin önlenmesi için elinden gelen her türlü tedbirin yanı sıra, ordusunun söz konusu eylemleri gerçekleştirmesini önlemek için acil tedbirler alması gerektiğine hükmetti.

Gazze’deki Filistinlilere soykırım çağrısı yapanları önlemek, engellemek ve cezalandırmak için gerekli tüm adımları atmaya karar veren UAD, İsrail’e, Gazze’de Filistinlilerin karşılaştığı olumsuz yaşam koşullarını ortadan kaldırmak ve temel hizmetlerin sağlanmasını mümkün kılmak için acil ve etkili önlemler alması talimatını verdi. Gazze’de Filistinlilerin karşılaştığı olumsuz yaşam koşullarının ortadan kaldırılması için ihtiyaç duyulan insani yardım. Mahkemeden, İsrail’de Filistinlilere yönelik Soykırım Sözleşmesi’nin ihlal edildiğini gösteren delillerin imhasını önlemek ve muhafazasını sağlamak için etkili önlemler alması ve yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde alınan tüm tedbirlere ilişkin bir raporun Mahkemeye sunulması talep edildi. Kararın. (DIŞ HABER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Karapürçek Evden Eve Nakliyat
Tv Tamiri
Başa dön tuşu