Haber

İBB Soruşturmasına Dayanan DİAYDER Davasında Tahliye

İBB’ye yönelik terör soruşturmasına dayanak teşkil eden Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yöneticilerinin yargılandığı davada tutuklu Dernek Başkanı Ekrem Baran’ın tahliyesine karar verildi. Bu nedenle davada tutuklu sanık bulunmamaktadır.

23 sanığın Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DIAYDER) yöneticileri huzurunda yargılandığı davada mahkeme, tutuklu Dernek Lideri Ekrem Baran’ın tahliyesine karar verdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Ekrem Baran, cezaevinden SEGBİS ile katıldı. Duruşma salonunda çok sayıda tutuklu sanık, aileleri ve avukatları hazır bulundu. Duruşmaya CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da seyirci olarak katıldı.

Tutuklu sanık Ekrem Baran, suçsuz olduğunu belirterek tahliyesine karar verilmesini istedi. Baran’ın avukatı, tutuklulukta geçen süreyi dikkate alarak müvekkilinin tahliyesini talep etti. Görüşü sorulan duruşma savcısı, belgenin tek tutuklusu olan dernek başkanı Ekrem Baran’ın serbest bırakılmasını istedi.

Tahliye kararı

Mahkeme heyeti, tutuklu zanlı Ekrem Baran’ın tahliyesine karar verdi. Heyet, Baran’ın yurt dışına çıkış yasağı olması halinde adı geçen denetim kararlarını imzalamak ve uygulamak için haftada bir gün en yakın karakola gitmesine karar verdi.

Mahkeme heyeti, diğer sanıklar hakkında verdiği adli denetim kararlarının devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Davanın tarihi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Kabahatler Soruşturma Bürosu tarafından 23 sanık hakkında hazırlanan 335 sayfalık iddianamede, İstanbul Şirinevler’de faaliyet gösteren DİAYDER, KCK sözleşmesinde “Azınlıklar ve İnanç Grupları Komisyonu” adı altında örgütlenmiş ve “PKK lideri Abdullah Öcalan’ın telkin ve yönlendirmesi”. Alternatif olarak sözde Kürt Diyanet İşleri’nin kurulduğu iddia edildi”.

Aralarında DİAYDER Başkanı Ekrem Baran’ın da bulunduğu 23 sanığın “silahlı terör örgütüne üye olmak, bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 3,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

İddianamede, İBB tarafından derneğe verilen market yardım kartlarının ‘örgüt sempatizanları tarafından ailelere dağıtıldığı’ iddia edildi. İçişleri Bakanlığı, örgüte bağlı kişilerin DIAYDER referansıyla İBB’ye alındığı iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı.

İçişleri Bakanlığı 26 Aralık 2021’de bazı İBB personelinin ‘terör örgütleriyle iltisaklı ve iltisaklı’ olduğuna dair ihbarlar için özel inceleme başlatıldığını duyurdu.

Sosyal medyadan yapılan açıklamada, ‘İstanbul İl Jandarma Komutanlığının, PKK terör örgütü iltisak/ilişkisi olan kişilerin DİAYDER’e atıf yaparak PKK terör örgütü iltisakına/ilişkisine ilişkin olarak İstanbul İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan tespitler neticesinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede yer alan iddia ve tespitler İstanbul Büyükşehir Belediyesi de söz konusu özel denetim kapsamındadır.’söylendi.

İBB Muhtar İşleri Daire Başkanı olarak görev yapan Yavuz Saltık, dava kapsamında tanık olarak dinlendi ancak Ağustos 2022’de bir soruşturma daha başlatılarak yeni bir dava açıldı.

Saltık hakkındaki davanın duruşması 25 Ocak’ta görülecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu