Teknoloji

Dünyanın en garip planı: Baykuşları kurtarmak için 470 bin baykuşu öldürmek istiyorlar

ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi (USFWS), Kuzey Amerika’nın batısına özgü baykuş türlerinin hayatta kalmasına ilişkin endişelerin bir sonucu olarak, otuz yıl boyunca yaklaşık yarım milyon peçeli baykuşun itlaf edilmesi için bir taslak teklifte bulundu. Ancak bu plan, tabii ki hayvan savunucusu gruplar tarafından tepkiyle karşılandı.

Çubuklu baykuşlar genellikle Kuzey Amerika’nın doğu kıyılarına özgü kuşlar olarak biliniyor. Ancak son 100 yıl içinde menzillerini batı kıyılarına kadar genişlettiler. USFWS’ye göre, bu tür artık istilacı durumuna geldi ve doğuya özgü iki tür için tehdit oluşturmaya başladı. Tehlike Altındaki Türler Yasası kapsamında tehdit altındaki türler olarak listelenen kuzey benekli baykuş ve düşüşte olan Kaliforniya benekli baykuşu için şimdi ABD başka bir baykuş türünün yarım milyonunu itilaf edecek.

Çubuklu baykuş, besin ve yaşam alanı söz konusu olduğunda daha geniş sınırları olan bir tür. Yani hayatta kalmak için daha az şartları var ve etraflarına hızlıca uyum sağlayabiliyorlar.

USFWS tarafından Kasım 2023’te yayınlanan taslak etki bildiriminde, “Daha büyük boyutları, çok çeşitli ormanlık habitatlara uyum sağlayabilmeleri ve çok çeşitli avları yiyebilmeleri nedeniyle, peçeli baykuşlar genellikle daha yoğun popülasyonlarda ortaya çıkar ve benekli baykuşları tercih ettikleri habitatlardan dışlayarak yaşam alanlarını daraltırlar” deniyor.

470 bin kuş için ölüm fermanı

Bu taslak etki bildiriminde USFWS, sorunu yönetmek için 30 yıl içinde 470.000’den fazla peçeli baykuşu “ortadan kaldırmak için ateşli silahların kullanılmasına” yönelik planını özetledi ve bazı alternatif planların neden uygulanabilir olmayacağını da araştırdı.

Seçilen plan kapsamında, belirlenen alanlardaki peçeli baykuş nüfusunun yaklaşık yüzde 90’ı her yıl ortadan kaldırılacak. Yani başka bir deyişle, bölgedeki avcılara peçeli baykuş vurmaları için teşvikler verilecek.

Ancak hayvan hakları savunucuları bu plana şiddetle karşı çıkıyor çünkü yerel avcıların baykuşları ayırt edebilme becerileri olmayacak ve gördükleri her baykuşu vurmaya başlayacaklar. Bu da türü tehlike altında olan baykuşların sayısının daha da azalmasına neden olacak. Ayrıca bölgeye milyarlarca kurşun/saçma parçası yayılacak ve bu da toprağı ve yer altı sularını zehirleyecek.

habernarman.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Karapürçek Evden Eve Nakliyat
Tv Tamiri
Başa dön tuşu