Haber

DSÖ: İnsan vücudunda antibiyotiklere karşı artan bakteri direnci ölüm riskini artırıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), enfeksiyon durumlarında insan vücudundaki bakterilerin antibiyotik direncini artırdığını ve bu artışın ölüm riskine neden olduğunu açıkladı.

Kuruluşun yayınladığı Küresel Antimikrobiyal Direnç ve Gözetim Sistemi Raporunda, antimikrobiyal direnç analizlerine ilişkin veriler paylaşıldı.

2020 yılında 87 ülkedeki enfeksiyon vakalarının incelendiği raporda, kan dolaşımı enfeksiyonlarına neden olan Klebsiella pneumonia ve Acinetobacter bakterilerinin antibiyotiklere yüzde 50 oranında direnç gösterdiği belirtildi.

Kan dolaşımı enfeksiyonlarının yüzde 8’inin Klebsiella direncinden kaynaklandığı ve bu direncin enfeksiyonların tedavisinde kullanılan karbapenem bakterisine direnç göstererek ölüm riskini artırdığı bildirildi.

Koli ve Salmonelloz bakterilerinin direncinin neden olduğu kan dolaşımı enfeksiyonları ile gonore enfeksiyonlarının 2017 yılına göre yüzde 15 arttığı kaydedildi.

“Milyonlarca insanın hayatını riske atıyor”

Raporda görüşlerine yer verilen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Antimikrobiyal direncin artması modern tıbbın etkisini azaltmakta ve milyonlarca insanın hayatını riske atmaktadır” dedi. sözünü kullandı.

Ghebreyesus, bu küresel tehdidin boyutunun anlaşılabilmesi için dünya çapında mikrobiyoloji test kapasitesinin artırılması ve nitel verilerin tüm ülkeler tarafından paylaşılması gerektiğine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu