Ekonomi

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı: Bu yıl balıkçılık sezonunda bir kısır döngü yaşandı

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Memnun, bu yıl av sezonunda bir kısır döngünün yaşandığını belirterek, “Palamutun azlığı, istavritin canlılığı son dönemde biraz kurtardı diyelim, pek tatmin edici değil. “

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Memnun, 2023-2024 balıkçılık sezonunu değerlendirdi. Sezon başında palamut avcılığının olmayışının balıkçılığı olumsuz etkilediğini belirten Memnun, “Şu anda istavrit avı yapılsa da sezon başında palamut ve istavrit avcılığının olmayışı balıkçılığımızı olumsuz etkiledi. Balıkçılar çok. Daha sonra başlayacak hamsiler vardı ama pazar açısından istediğimiz verimi alamadığımızı düşünüyorum.” “Hamsi bol, bol var söylentileriyle bunlar olmuyor. Ticari anlamda dökme hamsilerin yani fabrikalara verilen hamsilerin bulunması balıkçıları bir ölçüde kurtardı. balıkçılar biraz toparlandı ve daha sonra tekneler yurtdışında, özellikle Gürcistan’da talihlerini bulmaya çalıştılar. Bana sorarsanız bu bir kısır döngüydü. “Diyelim ki bu aralar palamut yokluğu ve istavritlerin biraz daha canlı olması kurtuldu.” biraz, pek tatmin edici değil. Yüzde olarak ifade edersek yüzde elli bile olmaz. Bazı tekneler kendini kurtardı, bazıları ise bana göre zor durumda” dedi.

“Tekneler kalkıyor”

Sezonun bitmesine yaklaşık 2 ay kalmasına rağmen bazı teknelerin denizde balık azlığı nedeniyle mola verdiğini kaydeden Mutlu, “Bırakan tekneler var. Şu anda çalışan tekneler var. Ama çalışanlar 20-30-50 kasayla yetinmiyor. Hopa’da bir grup arkadaşımız evlerine gittiler “Önünde Çarşıbaşı’nda birkaç tekne var, Fatsa’da, Perşembe’de ve Sinop’ta birkaç tekne var.” . İstavrit avcılığımız var ama çanta avcılığımızın istenilen verimde olmadığını ve bir kısmının yarım kaldığını söylemek doğru olur” dedi.

“Hamsinin Gürcistan’a ya da başka yerlere gitmesindeki en büyük etken iklim olayıdır.”

Türkiye’de balıkçılığın son yıllara göre azaldığını vurgulayan Mutlu, “Buna aşırı avlanma denir, çok balık avlanır. İklim böyle devam ettiği sürece, ısınma böyle devam ettiği sürece aslında biz de varız. Isınma nedeniyle balıklar daha hızlı gönderiliyor. Bu bizim kontrolümüzde olan bir şey değil.” . Aşırı avlanmanın payı var mı? Bunun yüzde 10’u aşırı avlanma ama bunu yüzde 100 aşırı avlanmaya bağlamak yanlış olur. İklimin büyük bir faktörü var. Hamsinin Gürcistan’a ya da başka yerlere gitmesindeki en büyük etken iklim olayıdır. Günde ortalama 12. “Gün içinde balık tutmamamıza rağmen 15 mil gidiyor. Yani tekrar yaparsak yaklaşık 20-30 mil yol kat edecek ve çok hızlı bir şekilde bölgemizi terk etmiş olacak, bu da balıkçılığın azalmasına neden oluyor. İklim ve diğer faktörlerin önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. – TRABZON

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Karapürçek Evden Eve Nakliyat
Tv Tamiri
Başa dön tuşu