Bilim İnsanları Yapay Zekayı Kullanarak Ölümcül Bakterilere Çare Buldu
Bilim insanları, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kritik olarak sınıflandırılan ölümcül bir bakterinin çaresini yapay zekayı kullanarak buldu.
Yapay zekayı kullanan bilim insanları, ölümcül bir bakteriyi öldürebilen yeni bir antibiyotik keşfettiler.
Söz konusu bakteri, Dünya Sağlık Örgütü’nün insan sağlığına “en büyük tehdit” oluşturan bir bakteri ailesi olan “önceki patojenleri” arasında “kritik” bir tehdit olarak sınıflandırdığı Acinetobacter baumannii’dir.
Bir baumanii, hastaneler, bakım evleri, ventilatöre ve kan kateterine ihtiyaç duyan hastalar ve ayrıca ameliyat nedeniyle açık yarası olanlar için bir tehdit oluşturur.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, bakteriler enfeksiyona veya semptomlara neden olmadan bir hastada “kolonileşebilir” veya yaşayabilir.
Araştırma üzerinde çalışan MacMaster Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisi olan Gary Liu, “Hangi kimyasalların bir bakteri grubunu öldürebileceğini ve hangilerinin öldürmediğini bize söyleyen birçok verimiz vardı” dedi. “Benim işim bu modeli eğitmekti ve yapacağı tek şey bize yeni moleküllerin antibakteriyel özelliklere sahip olup olmayacağını söylemekti” diyor.
Bilim adamları AI modelini eğittikten sonra, daha önce karşılaşmadıkları 6.680 bileşiği analiz etmek için kullandılar. Analiz bir buçuk saat sürdü ve 240’ı daha sonra bir laboratuvarda test edilen birkaç yüz bileşik üretti. Laboratuar testleri nihayetinde abaucin de dahil olmak üzere dokuz potansiyel antibiyotiği ortaya çıkardı.
Çalışmayı yöneten McMaster Üniversitesi’nde biyotıp ve biyokimya yardımcı doçenti Jonathan Stokes, “Bu çalışma, yeni antibiyotik arayışında makine öğreniminin faydalarını doğruluyor” dedi.
“Geniş spektrumlu antibiyotiklerin yetersiz olduğunu ve patojenlerin evrimleşebileceğini ve onlara attığımız herhangi bir numaraya uyum sağlama yeteneğine sahip olduğunu biliyoruz… yapay zeka yöntemleri bize yeni antibiyotikleri keşfetme hızımızı büyük ölçüde artırma fırsatı veriyor, ve bunu daha düşük bir maliyetle yapabiliriz. Bu yeni antibiyotik ilaçlar içindir. Önemli bir araştırma alanı” dedi.
hasanbeyli-ajans.com.tr