Haber

Avrupa Konseyi’nden işkence raporu

Avrupa Parlamenter Meclisi (PACE), Avrupa’daki bazı cezaevleri ve polis merkezlerinde sistematik işkence ve korkunç muamelenin görüldüğünü ve Türkiye’nin de bu ülkeler arasında yer aldığını belirten karara oy verdi.

Karar, AKPM’nin Strazburg’da devam eden genel kurul toplantılarında oylamaya katılan 67 milletvekilinden 66’sının oyu alınarak kabul edilirken, diğer üye çekimser kaldı. Oylamaya sadece AKPM Türkiye heyetinden DEM Partili Berdan Öztürk katıldı. Öztürk kararın lehinde oy kullandı.

Rusya, Azerbaycan, Türkiye…

Kararda, Avrupa genelinde işkence ve korkunç muamelenin henüz sona ermediğinin, hatta bazı ülkelerde sistemleşme ve/veya yaygınlaşma eğiliminde olduğunun gözlemlendiği kaydedildi. Bu ülkelere örnek olarak Rusya, Azerbaycan ve Türkiye gösterilmektedir. Avrupa Konseyi’ne üye birçok ülkeden gözaltında kötü muameleye ilişkin şikâyetlerin geldiği belirtiliyor.

Türkiye’de vakalarda artış

Karar metninin Türkçe bölümünde, resmi makamların “işkence ve kötü muameleye sıfır tolerans” mesajına rağmen “gözaltı ve cezaevlerinde işkence ve kötü muamelenin son yıllarda arttığı” ve bu durumun devam ettiği belirtildi. Türkiye’nin bu alanda geçmişte kaydettiği ilerlemeyi “geriye planda bıraktı”. getiriliyor. Anayasa Mahkemesi’nin son yıllarda kötü muamele yasağına ilişkin aldığı kararların “yeterli” olduğu belirtilirken, diğer ulusal yargı organlarına da bu içtihatın uygulanması yönünde çağrıda bulunulduğu belirtildi.

İşkence raporunu kim hazırladı?

Kararın temelini oluşturan ayrıntılı rapor, Kıbrıslı Sosyal Demokrat parlamenter Constantinos Efstathiou tarafından hazırlandı. Raporda, Türkiye’de güvenlik güçlerinin özellikle barışçıl gösterilerin yakalanması, gözaltına alınması, sorgulanması ve dağıtılması sırasında uyguladığı işkence ve kötü muameleye ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) gündemine getirilen davaların kararları hatırlatılıyor. 1993-2011 döneminde ise bu kararların uygulanmasına ilişkin süreç Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne devredilmektedir. Gündemde olduğu belirtiliyor. AİHM’nin Abdullah Öcalan, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş hakkındaki kararlarına atıf yapılıyor; “Avrupa Konseyi’nin bu dosyaları olası kötü muamele riskine karşı yakından izlemesi” talep ediliyor.

Avrupa İşkence ve Kötü Muamelenin Önlenmesi Komitesi’nin Türkiye raporları

Raporda ayrıca Avrupa Konseyi’nin bir organı olan Avrupa İşkence ve Kötü Muamelenin Önlenmesi Komitesi’nin (CPT) gözlem ve bulgularına da yer veriliyor. CPT’nin 2019 yılında Türkiye’deki bazı cezaevleri ve karakollara yaptığı ziyaretlere ilişkin 2020 yılında yayımlanan raporunda, güvenlik güçlerinin gözaltındaki bazı kişilere karşı “aşırı güç ve/veya fiziksel kötü muamele” kullandığına ilişkin tespitlerin yer aldığı bildirildi.

“Türkiye kaynaklı şikayetler 2017’den bu yana artıyor”

Türkiye kaynaklı işkence ve kötü muamele iddialarının 2017’den bu yana arttığına dikkat çeken AKPM, CPT’nin 15 Temmuz darbesinin ardından 2016, 2018 ve 2021 yıllarında Türkiye’deki bazı cezaevleri ve karakollara düzenlediği periyodik ziyaretlere ilişkin raporların da yer aldığını bildirdi. deneme henüz yayınlanmadı. CPT kurallarına göre bu ziyaretlere ilişkin raporların yayınlanabilmesi için ilgili ülke hükümetinin onayı gerekiyor.

AKPM raporunda özellikle CPT’nin Arnavutluk, Ermenistan, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Yunanistan, Karadağ, Kuzey Makedonya, Macaristan, Moldova, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Ukrayna’daki cezaevleri ve polis karakollarına gerçekleştirdiği kontrol ziyaretleri yer alıyor. , Bosna-Hersek ve İspanya. Polis sorguları sırasında kötü muameleye ilişkin şikâyetlerin alındığı kaydedildi.

Üye ülkelere önlem almaya davet

Kabul edilen kararda, Avrupa Konseyi’ne üye devletlerden işkence ve kötü muameleye karşı etkin önlemler almaları isteniyor. Bu tedbirler arasında işkence ve korkunç muamelenin orantılı ve caydırıcı cezayla özel bir suç haline getirilmesi, bu hatalardan sorumlu olanların sorumlu tutulmasının sağlanması, bu suçlar için zamanaşımı uygulanmaması, aktif soruşturmaların yapılması, sorgulamaların kayıt altına alınması ve İşkence ve korkunç muamele yoluyla elde edilen itiraflar mahkemelere sunuluyor. Kamu önünde delil olarak kabul edilmemesi, polis ve cezaevlerinde işkence ve kötü muamelenin haberleştirilmesinin teşvik edilmesi ve ihbar edenlerin korunması, CPT raporlarının devletlerin izni olmadan yayınlanması.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. maddesi işkenceyi, insanlık dışı veya aşağılayıcı muameleyi yasaklamaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2023 yılında 46 üye ülke hakkında açıkladığı 1.014 (1014) kararın 345’inde 3. maddenin ihlal edildiğine karar verdi. AİHS’nin 3. maddesinin en çok ihlal edildiği ülkeler Rusya, Ukrayna ve Romanya oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Karapürçek Evden Eve Nakliyat
Tv Tamiri
Başa dön tuşu