Haber

100 kiloluk deniz kaplumbağası kıyıya vurdu

100 kiloluk deniz kaplumbağası kıyıya vurdu

Korunan kaplumbağa kıyıya vurarak telef oldu

Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül:

“Sayılarının çok az olduğunu ve korunmaları gerektiğini görüyoruz”

“Özellikle kıyı yapıları bu organizmalar için risk oluşturuyor”

KOCAELİ – Marmara Denizi faunasında bulunan ancak sayısı giderek azalan Chelonia Mydas tipi deniz kaplumbağası Kocaeli’de kıyıya vurdu. Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, “Kendilerine doğal yaşam alanı bulamadıkları için zorlanıyorlar. Marmara Denizi faunasında bulunmalarına rağmen sayılarının çok azaldığını ve korunmaları gerektiğini görüyoruz.”

Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde deniz kaplumbağası kıyıya vurdu. Oldukça uzun olan ve yaklaşık 100 kilo ağırlığındaki kaplumbağa vatandaşların ilgisini çekti. Kaplumbağanın görüntü ve fotoğraflarını çeken vatandaşlar da durumu belediye ekiplerine bildirdi. Belediye ekipleri geldiğinde yaratığın telef olduğunu tespit etti. Daha sonra toprağa gömülen deniz kaplumbağası bertaraf edildi. Türün muhtemelen Chelonia Mydas olduğunu ve popülasyonun az olmasına rağmen Marmara Denizi’nde görüldüğünü söyleyen Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, bu çeşidin savunma altında olduğunu belirtti. Kocaeli Veteriner Odası Genel Sekreteri Cüneyt Özer, canlı türlerinin iklim farklılıklarından etkilendiğine değinerek açıklamalarda bulundu.

“Muhtemelen yaşamına son vermiş ve bu nedenle kıyıya vurmuş bir organizma”

Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Dekan Yardımcısı Prof. Marmara Denizi’nin. Muhtemelen Chelonia Mydas tipidir. Yakından görme fırsatım olmadı ama yakından gördüğümüz kadarıyla. “Bunlara göre koruma altına alınan türler” , nüfusları çok yüksek değil. Bu nedenle korunmaları ve yaşamlarının sürdürülebilir olması için korunmaları ve ekosistemde sağlıklı koşulların sağlanması gerekmektedir. Bu aslında biz insanlara düşen bir görevdir. Özellikle üremeleri için bu organizmaların korunması gerekiyor.” Dolgu veya çeşitli liman, rıhtım, mendirek bölümleri doluyor. Asansör gibiyiz” dedi.

“Sayılarının çok az olduğunu ve korunmaları gerektiğini görüyoruz”

Bu organizmaların Marmara Denizi’nde bulunduğunu ancak sayılarının azaldığını ifade eden Ergül, “Bu organizmaların uyum sağladıkları tuzluluk ve sıcaklık gibi faktörler var. Ortamlar çok değerli.” Marmara Denizi’ndeki posidonia yatakları gibi alanlar çok sınırlıdır. Bu nedenle kendilerine doğal bir yaşam alanı bulmakta zorlanırlar. Marmara Denizi faunasında bulunmalarına rağmen sayılarının oldukça azaldığını ve korunmaları gerektiğini görüyoruz” dedi.

“Özellikle kıyı yapıları bu organizmalar için risk oluşturuyor”

Prof. Tabi ki artarak devam etmeli.Özellikle bu hayvanların popülasyonu ve bolluğu hakkında bir çalışma yapılmasında büyük fayda var.Sadece insanlar için değil diğer organizmalar için de hazırlık sorumluluğu var. insanlarımız için sürdürülebilir bir yaşam ortamı.Bu konuda dikkatli ve planlı hareket etmemiz gerekiyor.Özellikle kıyı yapılaşmaları bu organizmalar için risk oluşturmaktadır.Doğal yaşam alanları sınırlı olduğu için bu organizmalar giderek daha fazla yaşam alanı bulmaktadır. korkunç koşullar.Atık deşarjları bir başka konu.Tabii ki konutlardan, fabrikalardan ve tarımsal kaynaklı atıkların girişi, özellikle Marmara Denizi gibi yarı kapalı ekosistemlerde daha tehlikeli olabilir. A. Ne yazık ki canlıları her geçen gün daha da kötüleşen yaşam koşullarına maruz bırakmaktadır. Kendi sağlığımız, kendi geleceğimiz ve birlikte yaşamak zorunda olduğumuz diğer organizmaların geleceği için çok önemli” dedi.

“Akdeniz ve Marmara’nın tuzluluk oranı 10 derece farklılık gösteriyor”

Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Cüneyt Özer, bu tür deniz kaplumbağalarının Akdeniz’de yaşaması için daha uygun olduğunu ve Marmara’daki üslerin daha sınırlı olduğunu belirterek, “Bulan vatandaşlar Başiskele Belediyesi ekiplerine haber verdi. Daha sonra gerekli işlemlerin yapılıp gömülerek bertaraf edildiği bilgisini aldık.Çevre ile ilgili faktörlere baktığımızda dünyadaki iklim değişiklikleri, küresel iklim farklılıkları doğal olarak hayvanların fizyolojisini bozmakta ve sebep olabilmektedir. hayvanların yaşam alanlarını değiştirecek.Akdeniz Bölgesi ve Marmara Denizi’nde denizlerin tuzluluk oranı “Denizin tuzluluk oranı 10 derece farklılık gösteriyor. Deniz sıcaklığı açısından 4 derece fark var” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Karapürçek Evden Eve Nakliyat
Tv Tamiri
Başa dön tuşu