Sağlık

Kızamık vakaları neden kaç günde artıyor? Bakan Koca kızamık vakalarına karşı açıklama yaptı!

Kızamık Görülme sıklığı neden artıyor, kaç günde kızamık belirtileri ve kızamık belirtileri gündemde. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde medyada yer alan ‘çocuklarda kızamığa bağlı ölüm’ tartışmalarına ilişkin açıklama yaptı. Kızamık nasıl bulaşır ve kızamık aşısı nasıl yapılır? Kızamık vakaları neden artar, kaç günde geçer? Bakan Koca kızamığa karşı açıklama yaptı! Detaylar burada…

ÖLÇÜ NEDEN ARTIRILIR, KAÇ GÜNDE GEÇER?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son günlerde medyada yer alan “çocuklarda kızamık nedeniyle ölüm” tezlerinin asılsız olduğunu açıkladı. Yurt dışından gelen tedbirler nedeniyle kızamık vakalarında artış yaşandığını belirten Koca, “Vatandaşlarımızı çocuklarının sağlığı için aşı konusunda titiz olmaya davet ediyoruz.” söz konusu.

BAKAN KOCA’DAN TEDBİRLERE KARŞI AÇIKLAMA

Sosyal medya hesabı Twitter’dan uzun açıklamalarda bulunan Koca, “Endişe uyandıran ‘kızamıktan ölüm’ iddiaları asılsızdır. haberler gerçeği yansıtmaz. Konuyla ilgili kaygı uyandıran iddialar asılsızdır. Bu açıklama kamuoyunu doğru bilgilendirme ihtiyacından doğdu.”

Koca, açıklamalarına şöyle devam etti: “Öncelikle şu değerli bilgiye dikkat çekmek isteriz: Kızamık nedeniyle ölüm söz konusu değildir. kızamık, HIV/AIDS hastalığına bağlı çoklu organ yetmezliğidir.Hasta yabancı uyruklu 2015 doğumludur.İlgili program kapsamında çalışanlarımız tarafından yapılan çalışmalar sonucunda ülkemizde kızamık tamamen kontrol altına alınmıştır. .Ancak son yıllarda birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yurt dışından gelen olaylar nedeniyle kızamık vakalarında artış olduğu bir gerçektir.

“SİZLERİ AŞI KONUSUNDA DİKKATLİ OLMAYA DAVET EDİYORUZ”

COVID-19 Pandemisi döneminde aşı reddi kampanyalarındaki artışa rağmen, sağlık çalışanlarımızın çabaları sonucunda ülke genelinde çocuklarımızın KKK-I aşılanma oranları %95’in üzerinde tutulmuştur. Aşı reddi nedeniyle aşılanamayan çocuk sayısının giderek azalan Takip/Aşı Durum Bilgi Olum Formu ile bildirilmesi sevindiricidir. Türkiye’deki yabancılar için diğer aşı teminatları hesaplanır. Bu oran MMR aşısı için %87 ile %92 arasında seyretmektedir. Aşı Danışma Kurulumuzun önerisiyle 2019 yılından itibaren çocuklarımıza bir yaşından itibaren üç doz kızamık aşısı uyguluyoruz. Bilimsel veriler, kızamık vakalarının görüldüğü dönemlerde aşılama takvimine titizlikle uyulmasının faydasına işaret ediyor. meydana gelmek. Bu vesileyle vatandaşlarımızı çocuklarının sağlığı için aşı konusunda titiz olmaya davet ediyoruz.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca

“DURUMUN SABİT OLDUĞU TESPİT EDİLMİŞTİR”

Ülkemizde çeşitli üniversitelerde görev yapan bilim insanlarımızdan oluşan Aşı Uygulama Kurulu ve Kızamık Doğrulama Komisyonu tarafından alınan kararlar doğrultusunda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kızamık vakalarındaki artış nedeniyle yoğun kontrol stratejileri uygulanmaktadır. Ocak 2023 itibari ile İstanbul’dan başlayarak tüm illerimizde uygulanmaktadır. Bu denetim stratejileri çerçevesinde;

  • Tüm olayların (ev, okul, iş yeri ve hastane) temaslıları belirlenir, temas sonrası profilaksi çalışmaları yapılır ve en uzun kuluçka döneminde temaslılar takip edilir.
  • Vaka görülen yerlerde saha çalışmaları ile aktif vakalar araştırılır ve saha ekipleri tarafından aşılı ve aşısız çocukların aşıları yapılır.
  • Özellikle insanların gruplar halinde yaşadığı yerlerde (geçici barınaklar, geri gönderme merkezleri, yurtlar vb.), gelişmiş sürveyans çalışmaları ile gerekli taramalar ile aktif olay araştırmaları yapılmakta ve yaşlarına göre aşılanmamış veya eksik aşılanmış bireyler aşılanmış
  • Sağlık kurumlarına şüpheli vaka başvurusu olması durumunda triyaj ve izolasyon tedbirlerinin güçlendirilmesi maksimize edilmiştir. Sağlık çalışanlarının kızamığa karşı bağışık olduğu kanıtlanamıyorsa aşı yapılır.
  • İl Sağlık Müdürlükleri tarafından belirlenen riskli bölgelerdeki konutlara gidilerek aşılama çalışmaları yapılıyor.
  • Aynı şekilde askerlerin, turizm şubesi çalışanlarının ve havalimanlarında çalışan personelin aşılanması yapılmaktadır.
  • Aile hekimlerimiz yanlarında kayıtlı olan çocukların aşı durumlarını gözden geçirerek, yaşlarına göre eksik aşılanan tüm çocukları acilen aşılamaları konusunda uyarıldı.
  • Göçmen sağlık merkezlerinden ve yabancı uyruklular polikliniğinden hizmet alan kişiler anında değerlendirilmekte ve yaşına göre eksik aşılanan tüm çocuklar hemen aşılanmaktadır.
  • Aşı Uygulama Komisyonu’nun bu ayki son toplantısında mevcut durum değerlendirildi, durumun stabil olduğu belirlendi ancak çalışmaların bire bir ciddiyetle sürdürülmesine karar verildi. Sağlık teşkilatımız bu konuda uluslararası normlar çerçevesinde gerekli tüm çalışmaları yapmaktadır. Halk, açıklamanın vereceği güven duygusu içinde olmalı ve aşı için gerekli hassasiyet gösterilmelidir.”

korgun-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Karapürçek Evden Eve Nakliyat
Tv Tamiri
Başa dön tuşu